Heb je altijd al gedroomd van wonen en werken in het buitenland? Of je nu naar de hele andere kant van de wereld wilt verhuizen, of relatief dicht bij huis blijft; voordat je gaat moet je rekening houden met uitdagingen die op je pad kunnen komen. Waar lopen expats tegenaan? En wat kun je doen om psychische klachten, zoals burn-out en een depressie, te voorkomen? 

Emigreren lijkt een geweldig avontuur (en we zeggen echt niet dat dit niet zo is), maar je moet ook de mentale en emotionele hobbels niet onderschatten. Wij zetten de 6 meest voorkomende uitdagingen op een rij.

Waar lopen expats tegenaan?

Naar een ander land verhuizen is spannend; het gaat dan ook vaak gepaard met veel stress. Expats lopen hierdoor het risico om psychische problemen te ontwikkelen. Dit wordt ook wel eens expat blues genoemd. Maar waar lopen expats precies tegenaan? 

Heimwee

Bijna alle expats ervaren heimwee. Het is dan ook heel normaal dat je je familie en vrienden mist. Bovendien hoef je niet alleen heimwee te hebben naar mensen, maar ook kun je je oude huis, lokale supermarkt en dagelijkse routine missen. Af en toe heimwee hebben is niets om je zorgen over te maken, maar wanneer het een lange tijd blijft bestaan, leidt het tot eenzaamheid en emotionele uitputting. [1]

Moeite met aanpassen

Uit een recent onderzoek naar de ervaringen van expats blijkt dat meer dan 64% van de expats moeite heeft met het aanpassen aan de nieuwe cultuur. [2] Niet alleen moet je wennen aan een nieuwe taal, maar ook aan communicatieverschillen en andere normen en waarden. Waar je in Nederland op automatische piloot kon leven, moet je je nu constant aanpassen. En wanneer het aanpassen niet zo makkelijk gaat als je dacht, zorgt dit voor frustratie en stress. 

Moeite met aanpassen

Nog geen sociaal netwerk

Je laat je vrienden en familie achter en vertrekt naar een nieuw land. Wanneer je in je eentje vertrekt, heb je in het begin nog geen sociaal netwerk. Het duurt even voordat je nieuwe vrienden hebt gemaakt. Je kunt met niemand praten over je problemen wat weer kan leiden tot eenzaamheid en sociale isolatie.

Identiteitscrisis: wie ben ik?

Nog iets waar expats vaak tegenaan lopen, is een identiteitscrisis. Aangezien je in een hele nieuwe omgeving bent, is het logisch dat je jezelf essentiële vragen gaat stellen. Wie ben ik? Wat wil ik eigenlijk? En hoe ziet mijn toekomst eruit? Het kan voorkomen dat je niet meer weet wie je bent en waar je thuishoort.

Depressie 

Een combinatie van alle bovengenoemde factoren kan voor stress, isolatie en sombere gedachten zorgen. Wanneer je lang blijft rondlopen met klachten, loop je het risico op een depressie. Je voelt je somber, weet niet meer waarom je dit avontuur bent aangegaan en verlangt terug naar je oude leven.

Relatieproblemen

Vertrek je met je partner naar een ander land? Dan kunnen er nog wel eens relatieproblemen ontstaan. Jullie moeten beiden jullie draai vinden en hebben nog geen groot sociaal netwerk. Hierdoor zitten jullie ineens 24/7 op elkaars lip en zijn jullie op elkaar aangewezen.

Psycholoog Wereldwijd: wij zijn er speciaal voor expats

Veel expats krijgen te maken met uitdagingen nadat zij naar een ander land zijn verhuisd. Dit is normaal en niets om je voor te schamen. Vaak gaan klachten vanzelf over, maar als je lange tijd stress ervaart en niet lekker in je vel zit, kan dit je dagelijks leven flink belemmeren. Heb je behoefte aan hulp? Of wil je gewoon graag advies? De expatpsychologen van Psycholoog Wereldwijd werken volledig online en kunnen je dus altijd en overal helpen.

Onze psychologen zijn zelf expat (geweest) en zijn dus bekend met alle uitdagingen die erbij komen kijken. Plan een gratis kennismaking of stel je vragen via het contactformulier. En geen zorgen; je zit nooit ergens aan vast.

     

    Veel gestelde vragen over: waar lopen expats tegenaan?

    Zijn schuldgevoelens normaal bij expats?

    Veel expats ervaren schuldgevoelens omdat ze familie achterlaten of omdat hun avontuur niet zo is als gedacht. Deze schuldgevoelens zorgen ervoor dat veel expats het lastig vinden om hun ware gevoelens te delen, waardoor hun situatie kan verergeren. 

    Kan ik in het Nederlands therapie volgen bij expatproblemen?

    We snappen heel goed dat je in het Nederlands wilt praten over je uitdagingen. Daarom kun je altijd terecht bij onze Nederlandse expatpsychologen. Zij zijn bekend met specifieke problemen waar je mee wordt geconfronteerd en kunnen je overal ter wereld helpen. 

    Komt een burn-out vaak voor bij expats?

    Ja, een burn-out komt vaak voor bij expats. Zo kan heimwee zorgen voor emotionele uitputting, wat het risico op een burn-out vergroot. [2] Maar ook taalbarrières, werkdruk en hoge verwachtingen zorgen voor meer kans op een burn-out. 

     

    Bronnen:

    [1] Ward, Colleen & Bochner, Stephen & Furnham, Adrian. (2001). The Psychology of Culture Shock. 10.4324/9781003070696.

    [2] https://www.internations.org/expat-insider/

    Categories: Algemeen