Emigreren is voor de meeste expats-in-spé een groot avontuur – een droom die uitkomt misschien wel. Een nieuw land, een nieuwe omgeving, een nieuwe baan, nieuwe vrienden… je gaat een heel nieuw leven vormgeven en dat is een geweldige kans voor persoonlijke groei op standje turbo. Maar hoe leuk en spannend emigreren ook is, de meeste expats zijn tóch niet voorbereid op de mentale impact van verhuizen naar en opnieuw beginnen in een ander land. Expats vormen in de psychologie daarom een risicogroep, en de psychische problemen waar ze mee te maken krijgen hebben zelfs een naam: de expat blues. Daarom specialiseert Psycholoog Wereldwijd zich in zogenaamde ‘expatpsychologie’.

expatpsychologie

Wat is expatpsychologie?

Expatpsychologie is een vorm van therapie die zich specifiek richt op de behandeling van de psychische klachten van expats. Expats krijgen in korte tijd te maken met grote, levensveranderende gebeurtenissen, en de stress, onzekerheid en eenzaamheid die daarbij komen kijken zijn soms een beetje te veel van het goede. Daarom komen stress-, angst- en somberheidsklachten onder expats twee tot drie keer zo vaak voor als onder ‘thuisblijvers’.

Psychische hulp tijdens emigratie

Uit schuldgevoel (“Maar ik leef toch mijn droom?”) en door onbegrip van achterblijvers in Nederland (“Maar je leeft toch je droom?”) nemen expats hun psychische klachten vaak niet serieus. Je vindt misschien dat je niet zo moet zeuren, dat het normaal is dat je je even rot voelt, en dat het wel zal overwaaien. Maar dat proces duurt vaak veel langer dan verwacht, en veel expats weten niet dat een expatpsycholoog ze hierin uitstekend kan begeleiden.

Het specialisme van de expatpsycholoog

Een expatpsycholoog is een psycholoog die zich heeft gespecialiseerd in de expat blues. Want alhoewel de typische klachten (stress, burn-out, depressie…) ook onder niet-expats voorkomen, hebben ze bij expats een andere oorzaak – en daarmee een andere behandeling. Alle bij Psycholoog Wereldwijd aangesloten psychologen begrijpen dit als geen ander, want zij zijn zelf ook expat (geweest). Ze weten dus precies hoe het voelt om in het buitenland opnieuw te beginnen. Daarbij hebben ze natuurlijk ook alle kwalificaties die ‘normale’ psychologen ook hebben: de meesten zijn gz-psycholoog, ze hebben allemaal een universitaire opleiding tot psycholoog afgerond en zijn erkend NIP- en/of BIG-geregistreerd. Ook hebben ze ruim ervaring met online therapie, dat toch net iets anders werkt dan de traditionele, ‘offline’ variant.

Wanneer ga je naar een expatpsycholoog?

Het is helemaal geen gek idee om preventief, tijdens je emigratie, al met een expatpsycholoog in gesprek te gaan. Zo verzeker je jezelf van de juiste mentale ondersteuning tijdens deze spannende periode. Zorg er in elk geval voor dat je tekenen van psychische klachten niet negeert of uit schuldgevoel onder het tapijt schuift.

Symptomen van de expat blues

Klachten en symptomen die onder expats veel voorkomen en waarmee een expatpsycholoog je goed kan helpen zijn:

  • Stress en spanning: er is zoveel te doen en omdat alles anders werkt dan in Nederland, kost het ook meer moeite en energie.
  • Gebrek aan routine: eet- en werktijden zijn anders, net als de openingstijden van de winkels. En door het wegvallen van vaste activiteiten en hobby’s die je in Nederland had, is je routine ver te zoeken.
  • Weinig zelfvertrouwen: je kunt je niet goed verstaanbaar maken, weet niet hoe sommige dingen werken en moet nieuwe vrienden maken. Daar kan je flink onzeker van worden.
  • Identiteitscrises: emigreren is de perfecte mogelijkheid om jezelf af te vragen wat voor persoon je wilt zijn en wat voor soort leven je wilt leven. Maar in de aanloop daarnaartoe voel je je misschien behoorlijk verloren. Wie ben jij eigenlijk en wat wil jij in het leven?
  • Somberheid en depressie: je durft het niet helemaal toe te geven, maar het leven in het buitenland valt je af en toe best tegen. Niet alles is even leuk en misschien heb je flink last van heimwee. Het ontbreekt je aan de energie om alles te relativeren en de moed erin te houden.

Hoe werkt therapie bij een expatpsycholoog?

Onze expatpsychologen luisteren goed naar jouw hulpvraag en stellen vervolgens een behandelplan op maat op. Dat plan bestaat vaak uit een mix van therapievormen die een ‘offline’ psycholoog ook gebruikt, zoals cognitieve gedragstherapie – gecombineerd met praktische tips en huiswerkopdrachten. Zo kan een expatpsycholoog je helpen ontdekken hoe je bepaalde activiteiten en hobby’s opnieuw op kunt pakken, of adviezen geven over het opbouwen van een nieuwe routine die voor jou goed werkt. Therapie voor expats bestaat tot slot vaak ook uit een stukje rouwverwerking. Want hoe leuk je nieuwe leven misschien ook is, afscheid nemen van je leven in Nederland is toch een vorm van rouw, en je zal dat op een bepaalde manier een plekje moet geven.

De therapie vindt online plaats, via een medium waar jij je het prettigst bij voelt. Zo kun je met je expatpsycholoog beveiligd (beeld)bellen, e-mailen of chatten.


expatpsychologie

Voordelen online therapie voor expats

Veel expats vinden de weg naar een expatpsycholoog pas laat. En dat is ook wel logisch. Je hebt al genoeg op je bordje. Uitzoeken hoe het zit met therapie in het buitenland, een psycholoog vinden die Engels of Nederlands spreekt en met wie je leuke klik hebt… dat is even het laatste waar je druk om wilt maken. Het grootste voordeel aan online therapie bij Psycholoog Wereldwijd is dan ook de toegankelijkheid ervan.

Expatpsychologie bij Psycholoog Wereldwijd

Een kennismakingsgesprek met Psycholoog Wereldwijd is zo gemaakt. Op basis van jouw verhaal koppelen wij je aan een expatpsycholoog die in jouw tijdzone woont, ervaring heeft met de behandeling van jouw klachten en met wie het naar alle waarschijnlijkheid goed klikt. Is dat laatste niet het geval, dan is van hulpverlener wisselen ook eenvoudig. Je zit niet vast aan een strak omlijnd behandelplan, maar volgt de therapie wanneer het jou uitkomt, waarbij je gewoon per sessie betaalt.

Voordelen online expatpsycholoog

  • online en dus locatieonafhankelijk
  • ook buiten kantoortijden en dus tijdzone-onafhankelijk
  • zonder wachtlijst of tussenkomst van huisarts of zorgverzekeraar
  • in het Nederlands of Engels (en andere talen zijn ook mogelijk)
  • met gediplomeerde psychologen die ook nog eens ervaringsdeskundigen zijn

Het enige waar jij voor hoeft te zorgen is een internetverbinding! Neem via onderstaand formulier contact met ons op voor een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. We vertellen je graag meer over hoe we jou kunnen helpen van het buitenland jouw nieuwe thuis te maken.

    FAQ

    Kan je in het buitenland in therapie bij een Nederlandse psycholoog?

    Het is vaak niet eenvoudig in het buitenland een psycholoog te vinden die Nederlands (of op z’n minst Engels) spreekt én met wie het goed klikt. Psycholoog Wereldwijd biedt daarom online therapie met Nederlandse psychologen, die je waar dan ook ter wereld kunt volgen – tijdzone- en locatieonafhankelijk en in de taal waarin jij je het beste uit kunt drukken.

    Wat doe je als je in het buitenland psychische problemen hebt?

    Psychische klachten komen onder expats twee tot drie keer zo vaak voor als onder ‘thuisblijvers’. Het is dus hartstikke normaal als je in het buitenland niet lekker in je vel zit. Negeer je klachten niet en kies voor professionele hulp van een expatpsycholoog. Bij Psycholoog Wereldwijd is online therapie laagdrempelig, eenvoudig geregeld en vertrouwd in het Nederlands.

    Wat doet een expatpsycholoog?

    Een expatpsycholoog heeft zich gespecialiseerd in de psychische problemen van expats. Expats kampen vaak met angst-, stress- en somberheidsklachten, maar de oorzaak daarvan is anders dan bij niet-expats – en de behandeling dus ook. De expatpsychologen van Psycholoog Wereldwijd stellen een behandelplan op maat voor je op.

    Contact
    close slider