Waar de stap naar een psycholoog vroeger nogal een ding was, kiezen we tegenwoordig steeds gemakkelijker voor psychische hulp. Dat hebben we te danken aan de opkomst van online therapie: een therapievorm die psychische hulp toegankelijker en laagdrempeliger maakt. En dat is een positieve ontwikkeling, want hoe eerder je aan de bel trekt, hoe beter en sneller je klachten te verhelpen zijn!

online therapie

Wat is online therapie?

We werken steeds meer online en raken steeds meer gewend aan online contact. Het is dan ook niet gek dat ook de psychische hulpverlening zich de afgelopen jaren op dat gebied sterk heeft ontwikkeld. Algemene cursussen voor persoonlijke groei, individuele coaching en compleet op maat gemaakte therapeutische behandelingen zijn tegenwoordig allemaal online mogelijk.

Hoe werkt online therapie?

Psycholoog Wereldwijd specialiseert zich in therapie die volledig is afgestemd op jouw hulpvraag – of jullie hulpvraag, want voor relatietherapie ben je bij ons ook aan het goede adres. En die therapie geven we dus online, wat in de praktijk eigenlijk niet zo gek anders is als ‘traditionele’ therapie bij een psycholoog in de spreekkamer. Een psycholoog maakt immers grotendeels gebruik van verschillende vormen van gesprekstherapie – eventueel aangevuld met ‘huiswerk’, waar je in je eigen tijd mee aan de slag gaat.

Online communicatie

Een groot voordeel van online therapie is dat je het vanuit je eigen vertrouwde omgeving kunt volgen en zelf het medium kunt bepalen. Niet iedereen is even open, of praat even gemakkelijk over moeilijke onderwerpen. Vanaf je eigen bank gaat dat toch een stuk eenvoudiger. Bij Psycholoog Wereldwijd kun je met je psycholoog (video)bellen, maar ook e-mailen of chatten. Het is maar net waar jij je het prettigst bij voelt!

Therapievormen

We zijn allemaal uniek en onze problemen zijn dat net zo goed. Er is daarom niet zoiets als een one size fits all-behandelplan voor iedereen. Bij Psycholoog Wereldwijd geloven we in compleet op maat gemaakte behandelplannen waarmee echt aan de slag gegaan wordt met dat waar jij als individu tegenaan loopt. De meeste behandelplannen combineren verschillende therapievormen – zoals cognitieve gedragstherapie – met huiswerkopdrachten waarmee je op heel praktische wijze stappen vooruit gaat zetten.

Specialismen

De psychologen binnen ons team hebben verschillende specialismen. Zo beschikken we over:

Klik met je psycholoog

Omdat wij online werken, met een groot team van gediplomeerde hulpverleners, kunnen we jou eenvoudig koppelen aan een psycholoog die jou het best kan helpen – iemand die gespecialiseerd is in het behandelen van jouw problematiek, maar die ook qua persoonlijkheid goed bij je past. We besteden extra aandacht aan die match, want online kán dat ook goed; je bent immers niet langer afhankelijk van een hulpverlener die een praktijk bij jou in de buurt heeft. En is de klik met je psycholoog er onverhoopt toch niet? Dan is wisselen van hulpverlener ook eenvoudig.

Is online therapie wel effectief?

Al vanaf het begin van de opkomst van online therapie wordt veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit ervan. Is het gebrek aan face-to-facecontact niet belemmerend voor de connectie tussen psycholoog en cliënt, en daarmee voor het resultaat van de therapie? Onderzoek wijst uit dat online therapie net zo effectief is als offline therapie en daarnaast ook nog eens verschillende voordelen biedt.

Voordelen online therapie

 • Het is laagdrempelig en voelt meer ‘anoniem’. Dat trekt mensen die hulp zoeken eerder over de streep, waardoor relatief lichte klachten zich niet verergeren en veel kwaad wordt vermeden. Hoe eerder je bij psychische klachten aan de bel trekt, hoe beter het resultaat van de therapie. Dat maakt online therapie ontzettend waardevol.
 • Je volgt het vanuit de vertrouwde omgeving van je eigen huis (of op een andere plek naar keuze). Hierdoor voelen de meeste mensen zich al bij aanvang direct meer op hun gemak. Dat zorgt voor meer zelfvertrouwen, een relaxed gevoel en groot concentratievermogen. Dat komt een therapeutisch gesprek over lastige onderwerpen alleen maar ten goede.
 • Het wordt compleet afgestemd op jouw hulpvraag. Psycholoog Wereldwijd stemt de behandeling volledig op jouw persoonlijke situatie af. Zo’n compleet op maat gemaakte behandeling zorgt natuurlijk voor maximaal resultaat.
 • Het is direct beschikbaar. Tot slot heb je geen verwijzing van je huisarts nodig en omzeil je de lange wachtlijsten van de Nederlandse gezondheidszorg. Direct de hulp krijgen die je nodig hebt vergroot de effectiviteit van de therapie.
online therapie

Wanneer ga je online in therapie?

Je kunt zowel met zware, psychische problemen, als lichte klachten online in therapie. Onze psychologen helpen Nederlanders en Vlamingen wereldwijd met de meest uiteenlopende problematiek.

Officiële diagnose

Onze psychologen zijn niet zomaar coaches; ze zijn officieel gediplomeerd en in staat cliënten met officiële psychologische diagnoses online te behandelen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • depressie
 • burn-out
 • persoonlijkheidsstoornissen
 • angst- en paniekstoornissen
 • trauma

Online therapie is daardoor ook een uitstekende optie voor wie niet langer wil wachten op hulp. Onze online psychologen kunnen je ook begeleiden mocht je elders op een wachtlijst staan.

Algemene klachten

Heb je last van algemene klachten waar je maar niet echt de vinger op kunt leggen? Ook dan is online therapie een uitstekend idee. Denk aan klachten als:

 • gevoelens van somberheid of problemen met zingeving
 • angstige gevoelens of piekergedachten
 • stress en overspannenheid
 • problemen met seks of je seksuele geaardheid
 • het gevoel hebben met jezelf in de knoop te zitten

Externe factoren

Alhoewel geluk uiteindelijk ‘in jezelf’ zit, zijn er wel degelijk een hoop externe factoren aan te wijzen die ons geluk (tijdelijk) in de weg staan. Een psycholoog helpt je die externe factoren het hoofd te bieden, zodat je jezelf er niet in verliest. Denk aan:

 • levensveranderende omstandigheden, zoals een emigratie, een huwelijk of de geboorte van een kind
 • verdrietige gebeurtenissen, zoals een overlijden, ziekte of echtscheiding
 • stressvolle situaties, zoals een veeleisende baan of mantelzorg

Behoefte aan groei

En wist je dat je zelfs bij Psycholoog Wereldwijd terechtkunt als je eigenlijk helemaal nergens last van hebt? Onze psychologen zijn er namelijk ook om je te helpen met je persoonlijke ontwikkeling. Zie het als een mentale check-up, waarin je met een professional in gesprek gaat over je waarden, plannen en dromen – om vervolgens te kijken hoe je je leven zoveel mogelijk naar die pijlers vorm kunt geven. Zelfreflectie en persoonlijke groei gegarandeerd!

Start vandaag nog met een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Onze online psychologen staat direct voor je klaar – waar je ook woont.

  FAQ

  Hoe effectief is online therapie?

  Onderzoek wijst uit dat online therapie net zo effectief is als de traditionele, offline variant. De laagdrempeligheid en toegankelijkheid van online therapie maakt het voor veel mensen gemakkelijker zich open op te stellen.

  Hoe lang duurt online therapie?

  Bij Psycholoog Wereldwijd krijg je altijd een behandeling op maat, afgestemd op jouw klachten, wensen en voorkeuren. Je psycholoog kan je een indicatie geven van de duur van het traject, maar je betaalt altijd per sessie en zit niet vast aan een standaard programma of minimaal aantal sessies.

  Waarom online in therapie?

  Als je in het buitenland woont of in je omgeving geen psycholoog kunt vinden met wie het klikt, is online therapie een uitkomst. Ook is het een goede oplossing voor mensen die therapie liever vanuit de vertrouwde omgeving van hun eigen huis volgen – zonder afleiding, reistijd en ander ongemak.

  Contact
  close slider