Bij een psycholoog op de bank plaatsnemen was nog nooit zo normaal. En dat hebben we mede te danken aan het feit dat je voor therapie tegenwoordig helemaal niet meer per se naar die psycholoog toe hoeft. Bij Psycholoog Wereldwijd volg je therapie wanneer en waar je maar wilt, als je maar een internetverbinding hebt. Door die laagdrempeligheid hebben we al ontzettend veel mensen met hun mentale gezondheid geholpen!

individuele therapie

Wat is individuele therapie?

Individuele therapie komt in allerlei vormen en gradaties, maar grofweg kunnen we spreken van twee categorieën:

 • Coaching: een lichte, vaak kortdurende vorm van therapie, gericht op het verlichten of verhelpen van acute klachten. Bij coaching staat het heden en de toekomst centraal en krijg je veel praktische handvatten om in de praktijk mee aan de slag te gaan.
 • Psychotherapie: een meer intensieve, vaak langdurige vorm van therapie, gericht op het verlichten van zwaardere klachten of het omgaan met psychische stoornissen. Psychotherapie kan zich ook op het verwerken van het verleden richten en focust meer op gedachten en emoties.

Welke vorm van individuele therapie het beste is voor jou bepaalt je psycholoog op basis van je klachten. En het zal niet de eerste keer zijn als een behandelplan verschillende therapievormen combineert!

Waarom in individuele therapie?

Het is een positieve ontwikkeling dat therapie steeds laagdrempeliger wordt. Daardoor kloppen lang niet meer alleen mensen met een psychologische diagnose bij een psycholoog aan, maar ook steeds vaker mensen met lichte klachten.

Veel voorkomende klachten

Het maakt dus eigenlijk niet uit waar jij tegenaan loopt, want geen enkele klacht is ‘te licht’. In de praktijk helpen we bij Psycholoog Wereldwijd de meest uiteenlopende cliënten met een variëteit aan problemen en klachten. In de volgende gevallen heb je bijvoorbeeld veel baat bij individuele therapie:

 • Je hebt een officieel gediagnosticeerde psychische aandoening.
 • Je hebt depressieve gevoelens of last van angst en paniek.
 • Je hebt een burn-out, bent overspannen of hebt veel last van stress.
 • Je hebt te maken met levensveranderende omstandigheden.
 • Je hebt problemen met seks of je seksuele geaardheid.
 • Je zit ‘met jezelf in de knoop’ of ‘niet lekker in je vel’.
 • Je hebt behoefte aan zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling.

Expat blues

Veelvoorkomende psychische klachten waar Psycholoog Wereldwijd zich in het bijzonder op focust, is het type dat zich voordoet onder Nederlanders in het buitenland. Emigreren is zo’n ingrijpende gebeurtenis, die zodanig onderschat wordt, dat expats meer last hebben van psychische problemen dan ‘thuisblijvers’. Het geregel van de emigratie, de onzekerheid van een nieuw leven opbouwen, de cultuurshock en het gemis van familie en vrienden maakt dat expats mentaal een flinke deuk oplopen. En dat resulteert al gauw in psychische klachten.

 • Overspannenheid en burn-out: er komt van alles op je af en je kunt tegelijkertijd niet meer terugvallen op je vertrouwde routine. In het buitenland kost alles initieel meer moeite en energie, omdat alles nieuw is of anders werkt.
 • Een negatief zelfbeeld: je niet goed verstaanbaar kunnen maken, minder verdienen of moeite hebben met nieuwe vrienden maken heeft een negatieve impact op je zelfvertrouwen en eigenwaarde.
 • Identiteitsproblemen: je hebt van veel dingen die jou ‘jou’ maken afscheid moeten nemen en zult jezelf nu moeten heruitvinden. Dat is spannend en leuk, maar kan je ook flink verloren doen voelen.

Gooi deze psychische klachten bij elkaar in de mix en je begrijpt waarom depressie onder expats relatief veel voorkomt. Er is zelfs een woord voor: de expat blues.

Mentale check-up

Maar in feite heb je helemaal geen aanwijsbare klachten nodig om eens met een psycholoog te praten. Je kunt individuele therapie ook goed gebruiken als een mentale check-up, net zoals je regelmatig naar de tandarts gaat of af en toe preventief bloed laat prikken. Leef je het leven nog op de manier die bij jou past? Voel je je nog verbonden met je normen en waarden, plannen en doelen? Een psycholoog is ervoor opgeleid om je te helpen op die vragen te reflecteren en indien nodig bij te sturen.

Hoe werkt individuele therapie online?

Er is geen one size fits all-behandeling als het gaat om therapie. Individuele therapie is geheel gebaseerd op jouw hulpvraag en de ernst van je klachten. Daarom zijn er ook psychologen die zich in een specifiek onderwerp hebben gespecialiseerd, zoals relatietherapeuten, seksuologen en kinder- en jeugdpsychologen. Wat de meest gebruikelijke therapievormen echter met elkaar gemeen hebben, is dat ze ook uitstekend online gevolgd kunnen worden.

Gesprekstherapie

Vrijwel elke therapievorm maakt gebruik van gesprekstherapie. Dit heeft tot doel jou – door middel van verschillende gesprekstechnieken – tot nieuwe inzichten en oplossingen te laten komen. Een psycholoog zal je nooit kant-en-klare oplossingen geven of vertellen wat je moet doen. In plaats daarvan helpt hij of zij je op een productieve manier na te denken over hoe je jezelf in de weg zit, welke gedachten of gedragingen je belemmeren en hoe je dit ten positieve kunt veranderen.

Huiswerkopdrachten

De gesprekken gaan meestal wel hand-in-hand met concrete huiswerkopdrachten. Denk hierbij voorbeeld aan een dagboek bijhouden, negatieve gedachten bewust omdenken, doelen opstellen en plannen maken in die richting, of nieuwe gewoonten aanleren. In therapie evalueer je op de huiswerkopdrachten en krijg je feedback en nieuwe input van je psycholoog.

Cognitieve gedragstherapie

Een alom veel toegepaste therapievorm waarbij gesprekstherapie en huiswerkopdrachten gecombineerd worden is cognitieve gedragstherapie (CGT). CGT gaat uit van het idee dat je gedachten en gedrag een wisselwerking vormen, en dat negatieve gedachten dus ook een negatieve invloed hebben op hoe je met bepaalde situaties omgaat. Door middel van CGT kan een psycholoog je helpen die negatieve spiraal te doorbreken en op andere manieren te gaan denken. Hierdoor verandert ook je gedrag, en daarmee de situatie en je leven, ten positieve.

Hoe lang duurt therapie?

De duur van een behandeltraject verschilt per persoon en per klacht. Bij Psycholoog Wereldwijd zit je nooit aan een standaardtraject vast, maar plan en betaal je elke sessie individueel. Het intakegesprek is altijd gratis en vrijblijvend. Op basis hiervan koppelen wij je aan een van onze psychologen die goed met jouw hulpvraag uit de voeten kan en je ook een idee kan geven van het verloop van de behandeling.

individuele therapie

Wat levert individuele therapie op?

Een goed opgeleide psycholoog weet precies de (vaak onderliggende) oorzaak van psychische problemen aan te wijzen. Daarom is individuele therapie vaak uiterst effectief. Je leert jezelf beter kennen, verlicht of verhelpt je klachten en weet vergelijkbare problemen in de toekomst te voorkomen. Therapie is een investering in jezelf die zich altijd – op wat voor manier dan ook – terugbetaalt.

Wetenschappelijk onderzoek heeft bovendien bewezen dat online therapie net zo effectief is als ‘offline’ therapie. Beide vormen hebben hun voor- en nadelen, maar het grote voordeel van online therapie is dat je het vanuit de vertrouwde omgeving van je eigen huis kunt volgen. Dat maakt het voor veel mensen makkelijker zich open op te stellen – en dat komt het succes van de behandeling ten goede!

Online individuele therapie wereldwijd

Woon je in het buitenland, maar wil je graag met een Nederlandse psycholoog praten? Of volg je therapie gewoon graag vanuit huis? Bij Psycholoog Wereldwijd kan je direct terecht, waar je ook woont, en ook buiten kantoortijden. Al onze gediplomeerde (gz-)psychologen wonen in verschillende tijdzones of hebben in het buitenland gewoond. Daardoor zijn ze ook als geen ander in staat de expat blues te behandelen. Individuele therapie bij Psycholoog Wereldwijd…

 • … volg je vanuit de vertrouwde omgeving van je eigen huis
 • … is praktisch en tijdbesparend omdat je niet te maken hebt met reistijd
 • … is locatie- en tijdzone-onafhankelijk
 • … is toegankelijk, laagdrempelig en direct beschikbaar
 • … volg je zonder last te hebben van een taalbarrière – gewoon op z’n Nederlands!

Kosteloos en vrijblijvend kennismaken

Neem via onderstaand formulier contact met ons op voor meer informatie over online individuele therapie bij Psycholoog Wereldwijd. We plannen graag een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek met je in!

  FAQ

  Is online therapie effectief?

  Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat online therapie net zo effectief is als ‘offline’ therapie. Het grote voordeel van online therapie is dat je het vanuit de vertrouwde omgeving van je eigen huis kunt volgen. Dat maakt het makkelijker om je open op te stellen.

  Wanneer ga je naar een psycholoog?

  Het zijn lang niet meer alleen mensen met een psychische diagnose die bij een psycholoog aankloppen. Geen enkele klacht is ‘te licht’. Bij Psycholoog Wereldwijd helpen we cliënten met een variëteit aan problemen en klachten, of gewoon met een ‘mentale check-up’!

  Kan ik naar een Nederlandse psycholoog in het buitenland?

  Woon je in het buitenland, maar wil je graag met een Nederlandse psycholoog praten? Bij Psycholoog Wereldwijd kan je direct terecht, ook buiten kantoortijden. Al onze gediplomeerde (gz-)psychologen zijn zelf ook expat (geweest) en zijn daardoor als geen ander in staat de expat blues te behandelen.

  Contact
  close slider