Je hebt er maandenlang of misschien wel jarenlang naar uitgekeken: je gaat emigreren! Je vertrekt naar een heel ander land met een andere cultuur. Alles is nieuw; hartstikke leuk, maar ook wennen. Je doet je best om je aan te passen, maar je lijkt je draai maar niet te vinden. Je krijgt heimwee.. Uit cijfers van het CBS blijkt dat ongeveer de helft van de Nederlanders die emigreren na zes jaar weer terug is. [1] En hierbij speelt heimwee na emigratie ongetwijfeld een grote rol. 

Ben je verhuisd naar een ander land? Dan hoort heimwee er een beetje bij. Maar wanneer je het thuisfront wel extreem veel begint te missen en het liefst in het eerste vliegtuig naar huis stapt, is er meer aan de hand. 

Heimwee na emigratie: is het normaal?

Veel Nederlanders dromen van emigreren naar een ander land. En dan het liefst een land waar de zon iets vaker schijnt. Maar wanneer deze droom werkelijkheid wordt, komen spijtgevoelens en heimwee al snel om de hoek kijken. Waarom heb ik deze keuze gemaakt? En zal ik me hier nooit thuis gaan voelen?

Heimwee na emigratie is volkomen normaal. Je bent namelijk uit je normale omgeving en moet wennen aan de nieuwe cultuur, taal, mensen en gang van zaken. Als je emigreert, moet je als het ware een heel nieuw leven beginnen. Dit betekent ook een hele nieuwe dagelijkse routine creëren, wat best lastig kan zijn. Tegelijkertijd gaat het leven in Nederland gewoon door. Je vrienden en familie doen nieuwe ervaringen op en het voelt alsof je alles mist. En zo ontstaat heimwee. 

Extreme heimwee 

Thuis missen is heel normaal, vooral de eerste weken na een emigratie. Echter, je kan ook last hebben van extreme heimwee. We spreken van extreme heimwee wanneer je gevoelens van gemis niet minder lijken te worden en dit gepaard gaat met intense emotionele reacties. Zo kun je bijvoorbeeld paniekaanvallen ervaren, extreme huilbuien krijgen en je hopeloos voelen. Bovendien kan extreme heimwee ook leiden tot fysieke symptomen, zoals slapeloosheid en vermoeidheid.

Extreme heimwee

Heimwee lijkt zo onschuldig, maar wanneer je er veel last van hebt, heeft dit grote gevolgen voor je mentale gesteldheid. Je kunt je moeilijk concentreren en veel mensen trekken zich terug waardoor ze in een sociaal isolement terechtkomen. 

Ben je met je partner geëmigreerd? Dan zijn jullie nu voornamelijk op elkaar aangewezen. Het kan zo zijn dat je je gevoelens van heimwee op je partner afreageert. En dit kan weer voor relatieproblemen zorgen. 

Tips voor omgaan met heimwee

Heimwee na emigratie kun je niet altijd voorkomen. Ook niet als je vrienden en familie nog zo vaak langskomen. Daarom is het belangrijk om te leren hoe je ermee om kunt gaan. Onze psychologen hebben een aantal tips verzameld die je kunnen helpen bij het aanpassen aan je nieuwe omgeving en het voorkomen van extreme heimwee.

 1. Blijf in contact met je vrienden en familie

Zorg ervoor dat je regelmatig contact hebt met je familie en vrienden. Videobellen kan helpen om je verbonden te voelen met thuis.

 1. Bouw een nieuw sociaal netwerk op

Nieuwe vrienden maken kan spannend zijn, maar om heimwee te verminderen is het juist heel goed om nieuwe relaties op te bouwen. Stap uit je comfortzone en doe je best om nieuwe mensen te ontmoeten.

 1. Geef jezelf de tijd

Het lijkt op dit moment misschien alsof je nooit gaat wennen aan de nieuwe cultuur, maar dit is niet waar. Geef jezelf de tijd om je aan te passen en weet dat het normaal is om heimwee te hebben. Je mag je soms verdrietig en eenzaam voelen, en dit betekent niet dat je direct weer naar Nederland hoeft te verhuizen.

Heimwee behandelen bij Psycholoog Wereldwijd

Ben jij geëmigreerd naar een ander land? En vind je het lastig om je thuis te voelen in je nieuwe omgeving? Het kan erg vervelend zijn als heimwee en gevoelens van spijt roet in het eten gooien van je nieuwe avontuur. Niet alleen heeft het een grote impact op je mentale gesteldheid, maar ook op die van je partner of kinderen. Daarom is het belangrijk om er met iemand over te praten. Onze online psychologen staan voor je klaar, waar je maar bent.

De psychologen van Psycholoog Wereldwijd hebben niet alleen ervaring met heimwee, maar ook met stress, angst en andere gevolgen van emigratie. Je komt terecht bij een therapeut die je echt begrijpt aangezien hij/zij ook in het buitenland woont of heeft gewoond. Vraag vandaag nog een gratis kennismakingsgesprek aan. 

   

  Veel gestelde vragen over heimwee na emigratie:

  Hoe lang duurt heimwee na emigratie?

  Hoe lang je last hebt van heimwee na een emigratie verschilt per persoon. Sommige mensen ervaren slechts enkele weken een verlangen naar huis, terwijl andere maanden nodig hebben om zich volledig thuis te voelen. 

  Kan je heimwee voorkomen?

  Heimwee is niet iets wat je eenvoudig kunt voorkomen. Vrijwel iedereen heeft er na een emigratie last van en het is ook niets om je voor te schamen. Het is belangrijk om je te richten op het omgaan met heimwee in plaats van het voorkomen ervan. 

  Kan heimwee voor fysieke symptomen zorgen?

  Heimwee kan zeker voor fysieke symptomen zorgen, zoals slapeloosheid, vermoeidheid en paniekaanvallen. 

   

  Bronnen:

  [1] https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2020/15/tweede-generatie-emigreert-vaker-maar-komt-ook-vaak-terug

   

  Categories: Algemeen

  Contact
  close slider