Je bent geëmigreerd; het nieuwe avontuur is nu echt gestart! Emigreren is een van de leukste maar tegelijkertijd ook meest uitdagende ervaringen in het leven. Je moet van alles regelen; een nieuwe baan vinden, het huis inrichten en een nieuw sociaal leven opbouwen. Dit is niet niks! 

Wist je dat Nederlanders die emigreren naar het buitenland een groter risico lopen op mentale klachten? Een klein beetje heimwee hoort erbij, maar het is heel belangrijk om jouw klachten serieus te nemen. In sommige gevallen kunnen er ernstige psychische problemen na emigratie ontstaan, zoals burn-out of depressie. 

In dit artikel lees je meer over de meest voorkomende psychische klachten na emigratie en geven we je een aantal tips hoe je hier mee om kunt gaan. 

De impact van emigreren

De keuze om te emigreren naar een ander land is niet zomaar gemaakt. Hier heb je absoluut goed over nagedacht. Je hebt je goed voorbereid en weet wat er bij komt kijken, maar toch is het zwaarder dan verwacht.. 

Als je gaat emigreren voor je werk, de liefde of simpelweg voor het avontuur, verandert je hele leven. Je krijgt nieuwe collega’s, je moet je vrienden missen en je zult je moeten aanpassen aan de cultuur.. De praktische zaken die je moet regelen in combinatie met heimwee en een nieuwe routine zorgen voor stress. Daarnaast word je geconfronteerd met hele andere normen en waarden. Al deze veranderingen kunnen leiden tot stress en angst. 

De meest voorkomende klachten na emigratie

 • Slaapproblemen
 • Vermoeidheid
 • Minder eten of juist meer eten
 • Een somber gevoel
 • Prikkelbaar
 • Geen motivatie of nergens meer zin in
 • Relatieproblemen
 • Overmatig alcoholgebruik
 • Isolatie

Het is belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan deze klachten. Wanneer deze stressklachten langere tijd blijven bestaan, kan het leiden tot een burn-out of depressie. 

De meest voorkomende klachten na emigratie

Hoe ontstaan psychische problemen na emigratie?

Wat de reden voor jouw emigratie ook is, bij iedereen kunnen er psychische klachten na emigratie ontstaan. Hieronder noemen we een aantal van de veelvoorkomende oorzaken die expats noemen.

Aanpassen aan de cultuur

Je weet dat je gaat verhuizen naar een land met een andere cultuur, toch kan deze impact zwaar onderschat worden. Je moet niet alleen een andere taal leren, maar ook omgaan met andere normen, waarden en dagelijkse gewoonten. Misschien voelt het alsof je er niet bij hoort en krijg je hierdoor een alleen gevoel.

Vrienden en familie missen

Je mist je vrienden en familie in Nederland. Heimwee is heel normaal, maar het kan leiden tot andere psychische klachten. Zo kun je je eenzaam voelen; je hebt geen emotionele steun. Ook kun je je gaan isoleren.

Geen routine meer

Emigreren naar een ander land betekent ook een andere routine. Misschien heb je nog geen werk of weet je niet goed waar je vrienden kunt ontmoeten. In Nederland deed je alles op de ‘automatische piloot’. In een nieuwe omgeving moet je alles opnieuw ontdekken. 

Financiële problemen

Wanneer je emigreert voor werk weet je in ieder geval zeker dat je een inkomen hebt, maar wanneer je om een andere reden verhuist naar het buitenland, kan dit een stressfactor zijn. Je moet nieuw werk vinden en misschien omgaan met een lager inkomen. Dit legt extra druk op jezelf.

Wat kan ik doen?

Je wilt psychische klachten na emigratie natuurlijk voorkomen, maar dit is niet altijd mogelijk. Wel zijn er een aantal strategieën die kunnen helpen bij het voorkomen of verminderen van stress of angst.

 • Probeer vrienden te maken: je moet je vrienden en familie van thuis missen, maar laat dit juist een motivatie zijn om nieuwe mensen te ontmoeten in je nieuwe omgeving. 
 • Leer meer over de nieuwe cultuur: door meer te leren over de cultuur kun je je eenvoudiger aanpassen aan de nieuwe omgeving.
 • Probeer met stress om te gaan: merk je dat je veel stress hebt? Probeer mindfulness, meditatie of yoga om beter met je stress om te gaan.

Professionele hulp na emigratie

Merk je dat je moeite hebt met aanpassen? En ervaar je continu stress? Dan kan het helpen om met een van onze online psychologen te praten. Dit kan gewoon in het Nederlands en je hoeft je geen zorgen te maken over tijdzones. Vraag een gratis kennismaking aan!

   

  Veel gestelde vragen over emigratie:

  Kan ik Nederlandse psychische hulp ontvangen in een ander land?

  Bij Psycholoogwereldwijd.nl bieden we online psychologische hulp speciaal voor Nederlanders in het buitenland. Waar je ook bent, onze psychologen staan voor je klaar. Maak je geen zorgen over tijdsverschil, want ons team bevindt zich over de hele wereld. 

  Zijn kinderen ook gevoelig voor psychische problemen na emigratie? 

  Alhoewel kinderen zich snel kunnen aanpassen aan hun nieuwe omgeving, kunnen zij ook gevoelig zijn voor psychische problemen na emigratie. Blijf communiceren met je kinderen en besteed voldoende aandacht aan veranderingen in hun gedrag. Bekijk deze pagina over kinder- en jeugdpsychologie.

  Wat kan ik doen om mentale problemen te voorkomen?

  Mentale problemen voorkomen kan lastig zijn als je net bent geëmigreerd. Je gooit je hele leven over de kop. Toch zijn er een aantal zaken die kunnen helpen bij het voorkomen of verminderen van psychologische problemen, zoals een gezonde levensstijl hanteren, nieuwe vrienden maken en meer leren over de cultuur. Ook kan professionele hulp helpen. 

  Categories: Algemeen

  0 Comments

  Geef een reactie

  Avatar placeholder

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Contact
  close slider